Hvilan logo

Hvilan Meeting

 

Hvilan Meeting är Hvilans (Folkhögskolan Hvilans) uppdragsbolag. Via detta bolag erbjuder vi unika högkvalitativa utbildningar för organisationer och företag. Vi anpassar och skräddarsyr utbildningarna utifrån era behov och önskemål och samarbetar med externa partners, föreläsare, konsulter och organisationer.
Vi har mångårig erfarenhet och är vana vid att arbeta digitalt online och når ut till hela Sverige!
Lokalt finns vi i Lund och Åkarp i en fantastiskt och mysig miljö. 
 
Vid intresse, kontakta oss gärna genom Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Publicerad i Om oss

COVID-19

Stort tack till dig som visat intresse för utbildningen. 
Under rådande omständigheter kring pandemin covid-19 finns en stor ovisshet kring hur länge och hur omfattande detta är. Det påverkar oss alla och de utmaningar som detta innebär har delvis tvingat oss till svåra, utmanande och tråkiga beslut i vissa situationer. 
Tyvärr har vi beslutat att ställa in utbildningen detta år. Det är mycket tråkigt och vi hoppas du har förståelse kring detta. Glöm inte att det kommer en tid efter covid-19 också. Vi hoppas innerligt att denna tid kommer fort. 
Håll gärna kontakten med oss via våra sociala kanaler som facebook och instagram men också ett litet öga här på vår hemsida inför nya och återkommande utbildningar.

Publicerad i Om oss

För konsten, kulturen och folkbildningen på Folkhögskolan Hvilan!

 

Plats: Folkhögskolan Hvilan, Lundavägen 68, Åkarp
Tid: kl. 15.00 6/11   

Den 6 november avtäcks Hvilans kompass, av konstnär Moa Lönn. Konstverket har tagits fram med anledning av att Sveriges äldsta folkhögskola Folkhögskolan Hvilan i år firar sitt 150-årsjubileum. Konstverket har sin inspiration från skånsk allmoge, tibetansk mandala och arabiska ornament. Verket är utöver en kompass också en mötesplats, en plats att sitta på, en plats för vila. På frågan om varför just en kompass svarar konstnären Moa Lönn:

 • ”Att gå på en skola, att fördjupa sig inom ett område - kanske lära sig ett nytt språk eller få en ny riktning i livet kan ses som en form av resande i just lärandet. Kompassen är symbol för att ta ut sin riktning och också något man har med sig på färden. De som går här på skolan kommer också att ha med sig en bit av Hvilan på sin fortsatta färd.”

Avtäckningen föregås av en dansuppvisning (kl.15.00 i Gymnastikhuset) på tema Mimers brunn, dimma och seende, framfört av dansare från folkhögskolans nya kulturutbildning Hvilan Modern Dance Academy. Den passande titeln Mimers brunn är en homage till den forskarkonferens om folkbildning vid namn Mimer som äger rum på Hvilan den 6-7 november. Konferensen som i år är förlagd till Folkhögskolan Hvilan sker i samarbete mellan Linköpings universitet, Folkhögskolan Hvilan och Avdelningen för pedagogik vid Sociologiska institutionen på Lunds universitet, med stöd av Region Skåne genom projektet Myllret.

Mimers forskarkonferens samlar ett 70-tal forskare, folkbildare och andra aktörer och lyfter bland annat att det i år är 100 år av demokrati i Sverige och 150 år sedan starten för svensk folkbildning och Sveriges äldsta folkhögskola Folkhögskolan Hvilan grundades. Konferensen berör såväl folkhögskolans betydelse för demokratin som demokratin och de demokratiska värderingarnas betydelse för folkhögskolan.

Folkhögskolan Hvilans rektor Eduardo Gran Villanueva-Contreras är mycket stolt över att folkhögskolan i år får äran att vara värd för Mimers forskarkonferens och att i samband med konferensen såväl få avtäcka konstverket Hvilans kompass som att få visa upp skolans nya kulturutbildning Hvilan Modern Dance Academy.  

 • “Folkhögskolan har i 150 år alltid förändrats utifrån olika samhällsutmaningar. Forskningen kan bidra till fortsatt förändring och förnyelse av folkhögskolans pedagogik för att möta nya utmaningar och deltagarnas skiftande behov.”

han fortsätter:

 • “Folkhögskolan Hvilan vill också vara en kulturell mötesplats. Vår nya förberedande dansutbildning samt Moas fantastiska konstverk ger inspiration till att driva oss i den riktningen.”

Om Folkhögskolan Hvilan

Folkhögskolan Hvilan har sitt huvudsäte i Åkarp och inrättades 1868 av lantbruksklubben i Bara härad på initiativ av Ola Andersson och under medverkan av en för ändamålet bildad garantiförening. Folkhögskolans första rektor var Leonard Holmström. De första kvinnliga studerande deltog vid sommarkurs 1873.  Idag har Folkhögskolan ca 700 studerande. Omkring 400 studerar i Åkarp och övriga deltagare finns i folkhögskolans verksamheten i Lund, Malmö, Höör och Eslöv. Skolan har utöver den vanliga allmän kurs med bl a naturvetenskapliga basår även seniorkurs, studiemotiverande folkhögskolekurs, globala distanskurser, dansutbildning, fritidsledarutbildning samt en stor etablerings- och SFI-verksamhet.

Kontakt:

Eduardo Gran Villanueva-Contreras, skolchef/rektor Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 040-464402, besöksadress: Lundavägen 68, Åkarp
Moa Lönn, konstnär Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., 0735-175060  

Fördjupande text från intervju med Moa Lönn

 • Hur har du i konstverket utgått från platsen?
 • ”Konstverket har växt fram i relation till skolans historia.  Att det på denna plats fanns ett gästgiveri som hette Hvilan tidigare och att det just var en stunds vila på vägen.  De anrika vackra byggnaderna här har inspirerat konstverket och det har fått en utformning som passar på denna skolgården. Jag har i inspirationen för verket velat smälta samman formtraditioner från både skånsk allmoge till världskulturers Mandala och orientalisk mosaik.”
 • Varför ett kompass?
 • ”Att gå på en skola, att fördjupa sig inom ett område - kanske lära sig ett nytt språk eller få en ny riktning i livet kan ses som en form av resande i just lärandet. Kompassen är symbol för att ta ut sin riktning och också något man har med sig på färden. De som går här på skolan kommer också att ha med sig en bit av Hvilan på sin fortsatta färd.”
 • Hur reflekterar konstverket dagens Hvilan?
 • ”Deltagare och personal på skolan har varit med och informerat projektet genom att delge viktiga och betydelsefulla platser i världen. Dessa platser har jag stämplat in för hand i leran och de pryder nu skulpturen i form av mosaik. Just detta fungerar som en tidsmarkör - när vi  idag firar 150- års jubileum är det dessa platser som är med - i ett tioårs eller hundraårsperspektiv skulle kanske platserna vara helt andra. Hvilans kompass är en bänk en mötesplats där dagens deltagare och personal kan mötas och fortsatt reflektera över sin plats och riktning i förhållande till omvärlden.”

 

Publicerad i Om oss

Planeringsdagar

Vi har planeringsdagar mån 29/10 - tis 30/10 och håller stängt.

Kontakta oss gärna via e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så återkommer vi snarast  möjligt under våra öppettider nedan:

Reception/administraton - v44 (29 okt - 2 nov)

Mån STÄNGT
Tis STÄNGT
Ons 08:00 - 16:00
Tor 08:00 - 16:00
Fre 08:00 - 15:00

 

Studieverkstad - v44 (29 okt - 2 nov)

Mån STÄNGT
Tis STÄNGT
Ons 09:00 - 13:00
Tor 09:00 - 13:00
Fre 10:00 - 12:00

 

 

 

Publicerad i Om oss

Sommartermin21

Vi önskar dig en glad sommar 2021!

Kontakta oss gärna via e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller via telefon 040 - 46 44 00 så återkommer vi snarast möjligt under våra öppettider nedan:

Reception/administration* - v25 - v33

Vecka Må-Fr Öppettider vid besök Må-Fr Öppettider vid e-post och telefon
v25 09:00 - 12:30 09:00 - 14:00
v26 09:00 - 12:30 09:00 - 14:00
v27 09:00 - 12:30 09:00 - 14:00
v28 STÄNGT STÄNGT
v29 STÄNGT STÄNGT
v30 09:00 - 12:30 09:00 - 14:00
v31 09:00 - 12:30 09:00 - 14:00
v32 09:00 - 12:30 09:00 - 14:00
v33 09:00 - 12:30 09:00 - 14:00

*Med reservation för avvikande tider vid helgdagar (midsommarafton 25/6 håller vi stängt) 11/8-13/8 stängt för personaldagar.
 

 

Publicerad i Om oss

Personuppgifter

Så behandlar vi dina personuppgifter

För oss är det viktigt att du ska känna dig trygg med att vi behandlar dina personuppgifter på ett säkert och lagligt sätt. På denna sida beskriver vi hur vi behandlar dina personuppgifter.

Garantiföreningen för Folkhögskolan Hvilan (organisationsnummer: 846000-1822), en ideell förening och Sveriges äldsta Folkhögskola, är personuppgiftsansvarig för de personuppgiftsbehandlingar som berör vår verksamhet.

All vår behandling av personuppgifter sker enligt gällande dataskyddslagstiftning.

Här hittar du hela dataskyddsförordningen

Så skyddar vi dina uppgifter

Folkhögskolan Hvilan värnar om din integritet och skyddar alltid dina personuppgifter med de tekniska och organisatoriska åtgärder som i varje enskilt fall krävs och säkerställer att behandlingen sker enligt gällande lag.

Så får Folkhögskolan Hvilan dina uppgifter

När du studerar eller är arbetstagare och jobbar hos oss innebär det att du lämnar någon form av information till Folkhögskolan Hvilan. Till exempel när du ansöker till våra utbildningar, söker jobb eller när du kontaktar oss och har frågor.

Ibland händer det också att Folkhögskolan Hvilan får personuppgifter från andra källor än dig själv. Det kan till exempel handla om uppgifter från din kommun, SPAR, Skatteverket eller andra offentliga källor, i syfte att användas för till exempel adressuppdateringar.

Exempel på uppgifter som vi hanterar

Det kan vara namn, e-postadress, telefonnummer, postadress, födelsedatum, utbildningsbakgrund, födelseland och annan information som du lämnat till oss, eller som är nödvändig för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden som utbildningsanordnare och arbetsgivare gentemot dig

Så använder vi dina uppgifter

Folkhögskolan Hvilan har rätt att behandla de personuppgifter som krävs för fullgörandet av vårt åtagande mot dig, eller om du har accepterat ett avtal eller om du har lämnat ditt samtycke till att vi behandlar dina uppgifter. Folkhögskolan Hvilan kan även behöva behandla dina personuppgifter på grund av krav i lag eller förordning. All vår behandling av personuppgifter sker med stöd av den rättsliga grunden uppgift av allmänt intresse. Uppgifterna av allmänt intresse är fastställda i nationell rätt genom bl.a. förordningen (2015:21§8) om statsbidrag till folkbildningen. En folkhögskola som anordnar motsvarande utbildning till kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (SFI) utför en uppgift av allmänt intresse som är fastställd i skollagen. 

Om du har lämnat ditt samtycke till att Folkhögskolan Hvilan får behandla dina personuppgifter har du också rätt att när som helst återkalla samtycket.

Vi kan använda dina personuppgifter för bland annat följande ändamål:

För att ge dig en en bra utbildning:

 • Vi administrerar och tillsammans med dig möjliggör förutsättningar för dina studier.
 • Vi hanterar och administrerar dina frågor till personal hos Folkhögskolan Hvilan.
 • Vi hanterar dina konton i våra IT-tjänster via SchoolSoft och Google (G Suite).

För att ge dig en bra arbetsplats:

 • Vi administrerar och tillsammans med dig möjliggör förutsättningar för din yrkesroll.
 • Vi hanterar dina konton i våra IT-tjänster via SchoolSoft, Google (G Suite) och Visma.

För att ge dig relevant information:

 • Vi skickar information relaterat till dig och dina studier.
 • Vi skickar information relaterat till din arbetsplats och din yrkesroll.

För att utveckla vår verksamhet:

 • Vi för statistik i syfte att utveckla Folkhögskolan Hvilan och därigenom skapa bättre utbildningar och en bättre arbetsplats.
 • Vi gör undersökningar och enkäter som ger dig möjlighet att påverka våra utbildningar.

För att göra kontroller:

 • Vi förhindrar missbruk eller olämplig tillämpning för våra IT-verktyg, drogpolicy och likabehandlingsplan. Läs mer kring detta via hvilan.se/riktlinjer
 • Vi kontrollerar personnummer och adressuppgifter.

Dessa har tillgång till dina uppgifter

Dina personuppgifter används av Folkhögskolan Hvilan och våra personuppgiftsbiträden. Vi lämnar inte ut personuppgifter till andra bolag/företag om vi inte behöver göra detta på grund av lag, förordning eller myndighetsbeslut, eller för att skydda våra rättigheter eller tredje parts rättigheter.

Vi vidarebefordrar, säljer eller byter aldrig dina personuppgifter för marknadsföringsändamål till tredje part utanför Folkhögskolan Hvilan.

Så länge sparar vi dina uppgifter

Vi sparar dina personuppgifter så länge det finns ett syfte med hanteringen. När detta syfte eller ändamål inte längre finns, till exempel om ett avtal inte längre gäller eller när dina studier är klara, kommer dina personuppgifter att hanteras enligt de lagregler och riktlinjer som gäller för arkivering och gallring.

Dina rättigheter

Registerutdrag
När dina personuppgifter behandlas av oss har du vissa rättigheter. Eftersom det finns särskilda regler för hur vi måste hantera dina handlingar så påverkas dessa rättigheter på olika sätt, rättigheter är därför inte absoluta. Det här betyder att Folkhögskolan Hvilan kommer att ta emot din ansökan om att utnyttja dina rättigheter och ta ställning till ditt önskemål utifrån dataskyddslagstiftning och andra lagar.

Du har rätt att kostnadsfritt få information om Folkhögskolan Hvilan behandlar personuppgifter om dig. Om så är fallet har du rätt att få information om hur dina personuppgifter behandlas. Du har även rätt att få en kopia av de personuppgifter som Folkhögskolan Hvilan behandlar om dig, ett så kallat registerutdrag.

Vill du begära att få ett registerutdrag ber vi dig skriva ett undertecknat brev där du anger personnummer samt fullständigt namn och adress, och posta detta till:

Folkhögskolan Hvilan
Personuppgiftsfrågor
Lundavägen 68, 232 52 Åkarp

Svaret på din begäran skickas inom 30 dagar och alltid till din folkbokföringsadress för att undvika att uppgifter sprids till fel person.

Har frågor kring detta, kan du vända dig till Folkhögskolan Hvilan, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., telefon: 040-46 44 00.

Rättningar

Du har också rätt att få felaktiga personuppgifter rättade eller att ofullständiga personuppgifter kompletteras. Vill du begära en rättning eller komplettering ber vi dig skriva ett undertecknat brev där du anger personnummer, fullständigt namn och adress, samt det du önskar rätta eller komplettera och posta detta till:

Folkhögskolan Hvilan
Personuppgiftsfrågor
Lundavägen 68, 232 52 Åkarp

Radering, begränsning, invändning och överföring

Under vissa förutsättningar har du rätt att få personuppgifter raderade. Om du har rätt att få dina personuppgifter raderade innebär det att Folkhögskolan Hvilan utan onödigt dröjsmål och snarast möjligt ska radera uppgifterna.

Under vissa förutsättningar har du rätt att få dina personuppgifter utlämnade av Folkhögskolan Hvilan i ett format så de kan överföras till en annan personuppgiftsansvarig. Det innebär att dina uppgifter ska lämnas ut och kunna överföras i ett strukturerat, elektroniskt format.

Under vissa förutsättningar har du rätt att invända mot hur dina personuppgifter behandlas. Det innebär att dina personuppgifter inte längre får behandlas om inte Folkhögskolan Hvilan kan visa att den rättsliga grunden allmänt intresse, samtycke eller avtal är tillämplig för behandlingen av dina personuppgifter.

Om du har lämnat ditt samtycke till att Folkhögskolan Hvilan får behandla dina personuppgifter har du också rätt att när som helst återkalla samtycket.

Om du inte är nöjd med hur dina personuppgifter behandlats eller upplever att dina uppgifter blivit felaktigt hanterade har du möjlighet att lämna klagomål hos tillsynsmyndigheten Datainspektionen.

Överföring till tredje land

Skulle dina personuppgifter hanteras utanför EU/EES-området (tredje land) så berättar vi det för dig. Hanteringen sker i så fall i enlighet med de skyddsregler som finns i dataskyddslagstiftningen.

För dig som vill veta mer

Om du har generella frågor kring hur personuppgifter behandlas vänder du dig till:

Folkhögskolan Hvilan
Personuppgiftsfrågor
Lundavägen 68, 232 52 Åkarp
Kontaktuppgifter: Telefon: 040 - 46 44 00, E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..

Fastställd: 2018-05-24, reviderad 2018-08-30
Eduardo Gran Villanueva Contreras

 

Publicerad i Om oss

Vår styrelse

Skolans huvudman är Garantiföreningen för Folkhögskolan Hvilan. Skolan är politiskt och religiöst obunden.

AU/Styrelsen

Christine Jönsson, ordförande
Folke Malmström, vice ordförande
Johannes Björk, ledamot
Karin Heri, ledamot
Eduardo Gran Villanueva-Contreras, skolchef/rektor

Styrelsen

Christine Jönsson, ordförande
Folke Malmström, vice ordförande
Johannes Björk, ledamot
Torsten Holmström, ledamot
Evelina Lindén, ledamot
Gunilla Ahlstrand, ledamot
Henry Svensson, ledamot
Ivar Sjögren, ledamot
Ulf Nilsson, ledamot
Karin Heri, ledamot
Ali Alabdallah, ledamot
Kristin Andersson, ledamot

Publicerad i Om oss

Om oss

Folkhögskolan har funnits med ett tag, ända sedan 1868, och är därmed Sveriges äldsta folkhögskola. Folkhögskolan är en egen utbildningsform inom det svenska utbildningssystemet. Vi är en mångfasetterad folkhögskola med huvudkontoret i Åkarp som ligger emellan Malmö och Lund. Våra idag ca 530 studerande per år upplever en mötesplats och folkhögskolemiljö där möjligheter och utmaningar öppnas inför framtiden. Vi är en religiöst och politiskt obunden folkhögskola där mångfalden är viktig. Hos oss får de studerande verktyg att påverka sin livssituation och delta i samhällsutvecklingen.

Tillsammans med Sveriges andra folkhögskolor utjämnar vi utbildningsklyftorna i samhället och vi är en folkhögskola i utveckling, förändring och förnyelse.

Våra utbildningar

Hos oss finns behörighetsgivande allmänna kurser, profil- och uppdragsutbildningar, eftergymnasiala yrkes- och kulturutbildningar och SFI (svenska för invandrare).

Hitta hit

Du tar dig enkelt till skolan. Utanför skolgården stannar länstrafikens buss 130. På gångavstånd finns lokaltågen som på 6-8 minuter tar dig till skolan från Lund eller Malmö.

Publicerad i Om oss

Samarbetspartners

Vi är glada och stolta att få samarbeta med nedanstående partners i Sverige och världen. Vill du samarbeta? Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Publicerad i Om oss

Hvilan dag (öppet hus)

I år håller vi en digital Hvilan dag(öppet hus) och firar samtidigt folkhögskolans dag - 100 är av demokrati. Här träffar du personalen och några av våra studerande på våra utbildningar. 

Innehåll

 TIPS: Klicka gärna på rubrikerna för att ta dig till respektive utbildningssida och fördjupa dig ännu mer.
Givetvis kan du också direkt ansöka till utbildningen om du önskar. 

Några frågor till våra studenter

 

Mia - studerande

Fatima - studerande

Oskar - studerande

Victoria- studerande

 

Träffa Per - kemisten @ Hvilan

 

Per - Kemisten

 

Studieverkstad

 

Annika och Sanja - Studiecoacher

 

Allmän kurs

 

 

Yrkesutbildningar

 

 

Profil- och uppdragsutbildningar

 

 

Folkbildning bygger demokrati

I år firar den svenska demokratin 100 år!

hedicolor2logo vmp

 

demokratibanktypo1

Publicerad i Om oss