Hvilan logo

Möt Shereen och Ayman

 

Från Etableringen till SFI behörighet D i raketfart

Det här är Ayman och Shereen, båda yrkesverksamma akademiker från Syrien som inom kort är färdiga med sina sex månader på Etableringskurs här på Folkhögskolan Hvilan. Shereen studerade till laboratorieassistent i Damaskus och arbetade inom yrket både i Syrien och Egypten, innan hon för tio månader sedan kom till Sverige med sin familj. Ayman är utbildad inom företagsekonomi i Syrien, följt av en ingenjörsutbildning i Polen. Han har därefter arbetat både i Syrien och Dubai som avancerad ingenjör inom järnvägen. För åtta månader sedan kom han till Sverige där han har sin familj. Han bodde och studerade under några få veckor i Stockholm, innan flytt till Malmö och start på Hvilan.

Både Ayman och Shereen märker ut sig genom att de läst in svenska i ovanligt snabb takt. Under sina sex månader på Folkhögskolan Hvilan har de utöver ordinarie etableringsstudier (med fokus på svenska språket och samhällsnavigering) hunnit läsa in SFI på D-nivå. De är nu alltså färdiga med sina SFI-behörigheter och kan gå direkt till att studera Svenska grund, vilket vanligen först kräver en tids studier hos SFI.

Shereen och Ayman följde det ordinarie etableringsupplägget och fick stöd från pedagogerna att lägga till ytterligare studiemoment som motsvarade SFI-nivåerna. På frågan hur det kommer sig att de klarat läsa in SFI-svenska på D-nivå så snabbt svarar de att de bland annat som akademiker har lång studievana. Shereen estimerar att hon lagt ned två till tre timmars studier efter skoltid varje dag och alltid frågar när hon stöter på ord som hon inte förstår. Hon lägger till: “Eftersom jag kan engelska kan läraren lättare förklara svåra ord som jag inte förstår”. Även Ayman har lagt ned mycket tid på att studera och läsa på egen hand. Han säger att det förstås är väldigt individuellt hur snabbt man kan ta till sig ett nytt språk, men menar att nyckeln ofta är att först behärska ett nytt språk och att man därefter har betydligt lättare att kunna lära sig fler språk.

Nu är studietiden på Hvilans etableringskurs snart till ända och Shereen säger att det har varit sex spännande och roliga månader. Till en början var det svårt, men efter hand lossnade det. Ayman är tacksam över lyhördheten från pedagogerna att kunna erbjuda anpassad undervisning och stötta med förberedelserna inför SFI-proven. Som förälder och med det en hektisk vardag har den största utmaningen varit att hinna med att öva muntligt på svenskan, menar Ayman. Shereen har bredvid sina etableringsstudier varit aktiv besökare på språkcaféer, men känner igen utmaningen i att vara förälder och hinna med studierna.

Vad händer nu?

Shereen vill nu närmast läsa Svenska grund. På sikt är tanken att studera till sjuksköterska.
Ayman väntar på att få sina betyg och hoppas kunna hitta snabbspår via Arbetsförmedlingen. Han vill ut och praktisera och jobba så snart det bara är möjligt!

Publicerad i Etableringskurs