Hvilan logo

Lärarassistent på distans

Vill du utbilda dig inom ett yrke som det satsas stort på just nu och med goda utsikter till jobb? Då är du välkommen att studera till lärarassistent med inriktning administration och specialpedagogiska frågor på distans hos Folkhögskolan Hvilan.

Våra studerande som läser denna kurs känner igen sig i ett eller några av följande påståenden:

  • Du trivs med att arbeta med barn och unga men vill inte bli lärare
  • Du vill kombinera administrativa arbetsuppgifter med att arbeta med människor
  • Du vill utveckla din special- och socialpedagogiska förmåga

Som lärarassistent fungerar du som både administrativt och socialt stöd för lärarna på grundskolan, gymnasiet eller annan utbildningsform. Du är också ett special- och socialpedagogiskt stöd för elever vid behov. Du är en resurs både i och utanför klassrummet och bidrar till att eleverna får en god studiemiljö och att lärarna har tid till det pedagogiska arbetet.

Kursen

Lärarassistent med inriktning administration och specialpedagogiska frågor är en ettårig distanskurs på heltid som anordnas av Folkhögskolan Hvilan, Sveriges äldsta folkhögskola. Kursen genomförs främst online med ett antal fysiska träffar under terminen. Mellan träffarna diskuteras olika frågeställningar i anslutning till kurslitteraturen via den digitala plattformen Google Classroom. Du behöver på egen hand ha tillgång till it-utrustning och en stabil Internetförbindelse för att kunna delta i utbildningen.

Utbildningen blandar teoretiska moment med praktikperioder (LIA-perioder) på skola samt ett examensarbete. 

Lärarassistentutbildningen innehåller dels kurser i skolans organisation, lagar och styrdokument och skoladministration men också kurser om hur du bäst bemöter och stödjer elever i och utanför klassrummet. Du lär dig om barn och ungas utveckling, skolans värdegrund, skoljuridik, kommunikation och samtalsteknik, specialpedagogik arbete och om funktionsvariationer.

Kursen är eftergymnasial och berättigar till CSN (B1).

Kurstid

Kursen startar måndagen den 19/8 2019 med fysisk träff på Folkhögskolan Hvilan.

I kursen ingår ett antal fysiska träffar med obligatorisk närvaro, förlagda i våra lokaler på Folkhögskolan Hvilan. Information om datum för sammankomsterna uppdateras inom kort.

Vad händer sen

Efter avslutad och godkänd utbildning får du ett kursintyg. Efter utbildningen är du rustad att arbeta på skola och kommer ha förmåga att se var du kan vara till mest hjälp och stöd, både för lärare och elever.

Framtidsutsikt efter utbildningen

Möjligheterna till arbete efter utbildningen är mycket goda. Just nu är det många skolor som satsar på att anställa lärarassistenter för att avlasta lärarna. Regeringen lade nyligen fram en satsning på 475 miljoner kronor för att anställa fler lärarassistenter.

Kontakt

Ta gärna kontakt med Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information kring kursen.

Ansök

Ansök nu

Publicerad i Yrkesutbildning