Lärarassistentutbildning på distans (Obl. träffar)

Vill du utbilda dig inom ett yrke som det satsas stort på just nu och med goda utsikter till jobb? Då är du välkommen att studera till lärarassistent med inriktning specialpedagogik på distans hos oss.

Våra studerande som läser denna utbildning känner igen sig i ett eller några av följande påståenden:

  • Du trivs med att arbeta med barn och unga men vill inte bli lärare
  • Du vill kombinera administrativa arbetsuppgifter med att arbeta med människor
  • Du vill utveckla din special- och socialpedagogiska förmåga

Som lärarassistent fungerar du som både administrativt och socialt stöd för lärarna på grundskolan, gymnasiet eller annan utbildningsform. Du är också ett special- och socialpedagogiskt stöd för elever vid behov. Du är en resurs både i och utanför klassrummet och bidrar till att eleverna får en god studiemiljö och att lärarna har tid till det pedagogiska arbetet.

Utbildningen

Lärarassistent med inriktning specialpedagogik är en ettårig distansutbildning på heltid. Utbildningen genomförs online med obligatoriska, fysiska träffar på Folkhögskolan Hvilan i Åkarp, cirka sex heldagar per termin. Dessutom ingår två perioder med LIA (praktik) på totalt 8 veckor. LIA är heltid på en skola och är obligatorisk. Utöver träffarna i Åkarp sker samtal och diskussioner med de andra deltagarna via den digitala plattformen Google Classroom. Du genomför olika fördjupande arbeten både på egen hand och i grupp. Även om vi arbetar på distans lär vi oss tillsammans och utbyter tankar och idéer med varandra.

Lärarassistentutbildningen innehåller dels kurser i skolans organisation, lagar och styrdokument men också kurser om hur du bäst bemöter och stödjer elever i och utanför klassrummet. Du lär dig om barn och ungas utveckling, skolans värdegrund, skoljuridik, bemötande, specialpedagogiskt arbete och om funktionsvariationer. Utbildningen avslutas med ett skriftligt examensarbete. I delar av utbildningen studerar du tillsammans med våra andra yrkesutbildningar enligt gällande kursplan inklusive samarbete med externa parter och föreläsare.

 

logo ec enFolkhögskolan Hvilan är med i ett Erasmus+ projekt där studerande på yrkesutbildningar kan göra praktik (motsvarar #Lärandeiarbete, #LIA) i Europa.

 

 

Studiemedel - CSN

Kursen är eftergymnasial och berättigar till CSN (B1).

IT-utrustning

Du behöver på egen hand ha tillgång till dator inkl. webbkamera och mikrofon samt en stabil Internetförbindelse för att kunna delta i utbildningen.

Vad händer sen

Efter avslutad och godkänd utbildning får du ett utbildningsintyg utfärdat av Folkhögskolan Hvilan. Efter utbildningen är du rustad att arbeta på skola och kommer ha förmåga att se var du kan vara till mest hjälp och stöd, både för lärare och elever.

Framtidsutsikt efter utbildningen

Möjligheterna till arbete efter utbildningen är mycket goda. Just nu är det många skolor som satsar på att anställa lärarassistenter för att avlasta lärarna. Regeringen har lagt fram en satsning för att anställa fler lärarassistenter.

Kontakt

Ta gärna kontakt med Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. för mer information kring kursen.

Ansök

Ansök nu

Publicerad i Yrkes- och kulturutbildning